Reizen met je hond door Europa kan een fantastische ervaring zijn, maar het vereist wel wat voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat je viervoeter legaal en comfortabel met je mee kan, is een hondenpaspoort essentieel. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over hondenpaspoorten, de bijbehorende regels en handige tips voor een zorgeloze reis.
Wat is een hondenpaspoort?
Een hondenpaspoort is een officieel document dat nodig is om met je hond binnen de EU te reizen. Het is vergelijkbaar met een mensenpaspoort, maar bevat informatie over de gezondheid en vaccinaties van je hond. Het paspoort wordt afgegeven door een dierenarts en is geldig in alle EU-landen en sommige niet-EU-landen.
Wat staat er in een hondenpaspoort?
Regels voor reizen met een hond binnen Europa
Alle honden die binnen Europa reizen, moeten gechipt zijn. De chip moet voldoen aan ISO-normen 11784 en 11785. Dit betekent dat het een 15-cijferige microchip moet zijn die overal in Europa kan worden gescand.
Een geldige rabiësvaccinatie is verplicht. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden toegediend. Uiteraard is het ook belangrijk dat deze geldig is tijdens je hele reis.
Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Noorwegen en Malta eisen dat je hond binnen 24 tot 120 uur voor aankomst behandeld is tegen de parasiet Echinococcus multilocularis. Dit moet worden vastgelegd in het hondenpaspoort.
Hoewel de EU gestandaardiseerde regels heeft, kunnen sommige landen aanvullende eisen stellen. Controleer altijd de specifieke regels van je reisbestemming en eventuele tussenstops.
Praktische tips voor reizen met je hond
Controleer de regelgeving in alle landen waar je naartoe gaat. Kijk hiervoor op de officiële websites van de landen waar je naartoe reist.
Daaebij is het belangrijk om voor vertrek een afspraak te maken bij de dierenarts. Vooral voor lange reizen is het fijn als je hond gecontroleerd is. Zorg er dan ook voor dat het paspoort up-to-date is.
Zorg ervoor dat je hond een veilig plek heeft in de auto, denk hierbij aan een hondenriem, autoharnas of bench. Tijdens lange ritten is het goed om voldoende ruimte te houden voor pauzes.
Wellicht overbodig, maar neem ook genoeg essentials mee; denk hierbij aan water, voer, speeltjes en een deken om comfortabel te kunnen liggen.
Voordat je van A naar B rijdt is het goed om te controleren of de bestemming hondvriendelijk is. De meeste campings wel honden verwelkomen, maar check het van tevoren toch even. Mocht je toch eens in een hotel of vakantiewoning willen verblijven, dan staat er vaak op de website wel vermeld of je hond welkom is.
Voor veel wandelgebieden in Europa geldt dat er een aanlijnplicht geldt. Hanteer de regels die waar je op dat moment belt gelden.
Bijzondere aandachtspunten
Voor sommige niet-EU-landen, zoals Zwitserland, Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk, zijn extra documenten nodig, zoals een dierengezondheidscertificaat. Controleer altijd de specifieke regels voor deze bestemmingen.
Sommige landen hanteren verboden of restricties op bepaalde hondenrassen. Dit geldt bijvoorbeeld voor pitbullachtige rassen. Zorg dat je op de hoogte bent van deze regels voordat je reist.
Kortom...
Met een goed voorbereid hondenpaspoort en de juiste kennis van de regels kun je samen met je hond genieten van een onvergetelijke reis door Europa. Vergeet niet om ook rekening te houden met het comfort en de veiligheid van je hond onderweg. Waar je ook heen gaat, met een beetje planning wordt het een avontuur om nooit te vergeten!
Ben je zelf van plan om alles achter te laten en om te gaan reizen? Dit is fantastisch, maar brengt ook veel problemen met zich mee.
Een camperreis is een geweldige manier om de vrijheid van de weg te ervaren, maar het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.
Leer hier alles wat je moet weten wanneer je gaat reizen in Noorwegen. Of je nou met of zonder hond gaat, wij vertellen je alles wat je nodig hebt.
©TravelTeckel. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.